Brainspotting

 

De richting die we kijken bepaalt hoe we ons voelen.

Brainspotting werd door David Grand ontdekt in 2003 vanuit een bestaande EMDR methode. Toch zijn er duidelijke verschillen, waar het bij EMDR gaat om de oogbewegingen, gaat het er bij Brainspotting juist om een nauwkeurige oogpositie te bepalen. Het punt waarop het oog in een bevroren toestand lijkt te zijn, is verbonden aan het trauma of de blokkade. Deze verfijnde, krachtige therapeutisch behandelmethode is dus niet afhankelijk van taal, inzicht of logica. Met andere woorden Brainspotting is een tool die begint waar de meeste klassieke praattherapieen eindigen. Met BSP is het mogelijk ervaringen te verwerken en symptomen aan te pakken die zich buiten het bereik van onze bewuste geest en verstandelijke vermogens bevinden.

BSP kan ook worden ingezet om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en ons al geheel veerkrachtiger te maken en prestaties te verbeteren.
bovendien is het een therapeutische techniek die niet verder gaat dan dat de persoon op dat moment aankan. Die veiligheid maakt het een bijzondere prettige vorm van therapie om je heelheid te hervinden.

Toepassing Brainspotting:
* Is laagdrempelig, geschikt voor alle leeftijden
* Is succesvol inzetbaar bij een breed scala aan problemen op lichamelijk en geestelijk vlak (angsten-fobieen, stress en burn-out, verslavingen,
   trauma's en (onverklaarbare) fysieke klachten.
* Is bijzonder effectief, en geeft snelle en duurzame resultaten
* is uitstekend te combineren met andere behandelingen, lichaamswerk en psychotherapie

Werkwijze:
* In een veilige setting wordt gevraagd het thema waar je aan wilt werken
* Activeren van het gevoel wat met dit thema te maken heeft, vaak gebeurt dit al door over het thema te vertellen
* lokaliseren van dit gevoel in het lichaam en beoordelen met een cijfer
* De oogpositie met een pointer bepalen, dit is afhankelijk van verschillende factoren en wordt door de therapeut beoordeeld/begeleid
* Er wordt tijdens de sessie met een headset gewerkt  voor ondersteunende muziek tijdens het verwerkingsproces (je mag je oortjes meenemen)
* Tussentijds zal er weinig door de therapeut gesproken worden
* Er zal tussentijds wel gevraagd worden hoe het gaat en wat de intensiteit van het lichamelijke en mentale gewaarwordingen zijn
* De afronding is ook van verschillende factoren afhankelijk. Soms duurt een sessie kort als een onderdeel van een sessie.
   Maximaal duurt een gehele sessie anderhalf uur.